Norsk Folkemusikksamlings logo
Reidar Sevågs instrumentkartotek Norskproduserte musikkinstrumenter brukt i folkemusikken
Instrumentbase > Alle kategorier

Hardingfele


Mål: Mål: I: 560 II:328 V: L.140 B.142 VII: L.101 B.92 IX: L.176 B.174 XII: 68 XXIV: V.6 H.8 XXV: 278
Instrumentnavn: Hardingfele
Instrumentmaker: Flatabø, Isak Trondsen
Sted: Hordaland, Hardanger
Innskrift: Håndskreven lapp i bunnen: Trond Isaksen Fladebø 1725. Både bokstaver og tall virker yngre. På foto med infrarød film skimtes 8 der hvor 2-tallet står.(se foto 10 og 11)
Historikk: Mester angivelig Trond Flatabø(?) Hardanger (?) Fela har tilhørt Nils Beitohaugen, Ø. Slidre
Referansenumre: N.F.: 8683 L. 82.250-51-49-, 45 og 46 sammen, 47 og 48 sammen, et bilde uten nummer O. 82.269 F246 og F245 farger
Beskrivelse: Lokk antagelig gran. Bunn, og hals ant. lønn (Neppe svartor i bunnen (Tveit)). Ferniss: Gulbrun på bunnen; lokket helt avslitt, tørt og sprukket. Dobbelte parallelle linjer langs kantene av lokk og bunn. Sargene har tversgående malte sorte striper. Lokk og bunn rosemalt, meget defekt på lokket, men meget godt bevart på bunnen. Malingen er i sort og gull i en ledig, elegant stil. Siksak-bord skåret bak på skruekassen. Bassbjelken er tatt ut av selve lokket, dekker omtrent hele lokkets lengde. Bunnen laget av ett stykke. Øvre halvdel er litt skjev. Halsen er skjøtt: Den del som går inn i korpus , er antagelig sekundær. Utvendig er halsen skjøtt med skråskjøt og 3 kobbernagler. Den øvre halsdel og skruekas -sen er trolig original. Selve hodet er påskjøtt og noe annerledes i leten. Det er helt sikkert fornyet men godt gjort. [Skrevet med blyant:] NB Øvre halsradius for åpen til å være Trond? 4 små tenner av tre på hver side av tungen som også er av tre. Øynene er en innrisset oval med et prikk-hull i midten. 7 skruer i skruekassen kan være originale alle, men den 7. er muligens yngre. En skrue nr. 8 går gjennom hodet. Skruene sår rett og fint. "Stolen" for understrengene er en metallbro av messing med små hakk. Ingen listing langs lokket, men langs bunnen listing med en tynn tvunnet snor. Ingen hjørneklosser. Undersadel meget liten, nedfelt i lokket. To store innfellinger i bunnen og èn på lokket som også har en sprekk. Frambrett og stol av ibenholt, nytt. Norsk Folkemuseums fotonummer:
Kortidnr: 19
Kortreg: Sevåg mars 1968